Sposób przygotowania:
Pluszki czyli bułeczki rosyjski
Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać po dwie łyżki mąki i cukru oraz zalać pół do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać majonez, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe mleko i rozczyn. Całość dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i przerobić. Następnie podzielić ciasto na ok. 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt a następnie posmarować rozpuszczoną margaryną, posypać cukrem a następnie makiem, bądź też cynamonem. Zwinąć w rulonik i po środku naciąć tak by dało się przełożyć boki ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 190'C.
Tit
edytaha