szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pluszki z kremem kasztanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pluszki to jedne z moich ulubionych bułeczek drożdżowych, z kremem kasztanowym smakują wyśmienicie. Sprawdzony przepis który zawsze wychodzi.

Pluszki z kremem kasztanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pluszki z kremem kasztanowym

 

Sposób przygotowania:

Pluszki z kremem kasztanowym
Pokruszone drożdże mieszamy z połową mleka oraz łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas jeszcze raz krótko wyrabiamy i dzielimy je na 16 części i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozwałkować każdą część na placuszek i posmarować kremem kasztanowym. Zwinąć w rulonik. Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca. Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka przed rozcięcie. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut, po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut.
Pluszki z kremem kasztanowym
Zaczynamy od roztopienia potrzebnego masła
Pluszki z kremem kasztanowym
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy i dodajemy resztę składników
Pluszki z kremem kasztanowym
Dodajemy mąke i majonez i zagniatamy ciasto
Pluszki z kremem kasztanowym
ciasto dzielimy na części placuszki smarujemy kremem i formujemy bułeczki