szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pluszki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pluszki to rosyjskie bułeczki drożdżowe, które można spotkać z różnymi nadzieniami. U mnie dziś z nadzieniem makowym.

Pluszki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pluszki z makiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pluszki z makiem
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do nich mąkę, sól, majonez, resztę mleka, masło roztopione i ostudzone uprzednio. Wyrobic gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić je na 16 części i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozwałkować każdą część na placuszek i posmarować go roztopionym masłem, posypać cukrem i makiem. Zwinąć w rulonik. Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca. Końce wywinąc pod spód i włożyć do środka przed rozcięcie. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut, po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut.
Pluszki z makiem
Etap 1 Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto
Pluszki z makiem
Etap 2 Ciasto dzielimy na 16 części i odstawiamy na kilka minut
Pluszki z makiem
Etap 3 Rozwałkowujemy placuszki smarujemy je masłem i posypujemy cukrem i makiem
Pluszki z makiem
Etap 4 Zwijamy w rulonik nacinamy przez środek i wyciągamy końcówki przez nacięcie

Tagi:

ciasto mak