Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rosyjskie Pluszki - buleczki z cynamonem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Fikusne ksztalty i smaczny, cynamonowy akcent w drozdzowej buleczce.

Rosyjskie Pluszki - buleczki z cynamonem

Składniki:

Rosyjskie Pluszki - buleczki z cynamonem

 

  • 1kg maki pszennej,
  • 650ml letniego mleka,
  • 100g miekkiego masla,
  • 220g drobnego cukru (szklanka),
  • 16g suszonych drozdzy,
  • 2 lyzeczki cukru wanilinowego,
  • 3 lyzeczki majonezu,
  • 1/2 lyzeczki soli,
  • papier do pieczenia,
  • maka do posypania stolnicy,
  • bialko do smarowania buleczek,
  • drobny cukier, cynamon i ok 50g roztopionego masla, do posypania i smarowania rozwalkowanego ciasta.

Sposób przygotowania:

Rosyjskie Pluszki - buleczki z cynamonem
Wszystkie suche skladniki wsypujemy do miski i dokladnie mieszamy. Dodajemy mleko, maslo i majonez, dokladnie wyrabiamy ciasto (przez 5-10 minut), az bedzie gladkie i elastyczne. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce, na okolo 2 godziny, do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 10 minut. Stolnice posypujemy maka. Od kuli ciasta, odrywamy niewielkie kawalki (wielkosci malej piastki) i rozwalkowujemy cienko na ksztalt, przypominajacy prostokat. Maslo roztapiamy, i pedzelkiem smarujemy nim powstaly placek. Posypujemy cukrem i cynamonem i ciasno zwijamy w rulonik. Rulonik przekrajamy wzdluz nozem poprzez srodek, zostawiajac nieprzeciete 2cm z kazdego konca. Koncówki przelozyc do srodka, przez dziurke i dobrze zlaczyc ciasto, tworzac okragla buleczke. Odtawic buleczki w cieple miejsce do wyroscnieta, na ok 25 minut. Buleczki ukladamy na papierze do pieczenia, zachwujac kilkucentymetrowe odstepy, smarujemy rozklóconym bialkiem i wkladamy do nagrzanego, skropionego woda piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut w 190-200 stopniach, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygniecia.