Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podgrzybki marynowane z cebulką i marchewką- świetne do sałatek, na kanapki czy też soli na przegryzkę.

Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką

Składniki:

Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką

 

 

  • 2 małe cebule

 

  • 1 średnia marchewka

 

  • 700 ml wody +woda do gotowania grzybów

 

  • 1 szklanka octu 10 %

 

  • 10 dag cukru

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką
Kapelusze podgrzybków oczyszczamy.W garnku zagotowujemy około 2 litrów wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Wrzucamy grzyby i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.Cebulę i marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki (cebulę możemy w półtalarki), wrzucamy do garnka. Wlewamy ocet oraz 700 ml wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i cukrem. Do słoiczków wkładamypo kilka plastrów podgotowanej marchewki i cebuli. Dodajemy grzyby oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczycę i liście laurowe. Wlewamy zalewę, zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 45 minut. Słoiki- wecki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, a słoiczki typu twist uprzednio dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.