Sposób przygotowania:
Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką
Kapelusze podgrzybków oczyszczamy.W garnku zagotowujemy około 2 litrów wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Wrzucamy grzyby i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.Cebulę i marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki (cebulę możemy w półtalarki), wrzucamy do garnka. Wlewamy ocet oraz 700 ml wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i cukrem. Do słoiczków wkładamypo kilka plastrów podgotowanej marchewki i cebuli. Dodajemy grzyby oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczycę i liście laurowe. Wlewamy zalewę, zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 45 minut. Słoiki- wecki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia, a słoiczki typu twist uprzednio dokręcamy i odstawiamy do góry dnem.