Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana Eli z kaszą
Jelita namoczyć w wodzie. W garnku zagotować 2 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wsypać przepłukaną kaszę i gotować 20 minut na bardzo małym ogniu. Kaszę ostudzić. Cebule obrać z łupinek i pokroić. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na suchej gorącej patelni. Do boczku dodać pokrojoną cebulę i dalej smażyć aż cebulka się zeszkli. Boczek z cebulką ostudzić. Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Masę ziemniaczną odcisnąć z soku. Wodę z niemniaków odstawić,żeby skrobia się odstała. Zlać wodę z nad skrobii. Do miski z ziemniakami dodać skrobię,kaszę,boczek z cebulką,jajka,majeranek,doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Jelita odsączyć z wody i nadziewać przez maszynkę do mielenia mięsa. Na tuleję do wyrobu kiełbas nałożyć jelito. Końcówkę jelita zawiązać. Nadziewać kiszkę tworząc kiełbaski. Gotowe kiszki położyć na blachę wyłożoną folią aluminiową posmarowaną olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około50 minut. Podawać z sosami:pomidorowym https://gotujmy.pl/sos-pomidorowy-eli,przepisy-sosy-przepis,55328.html i pieczarkowym https://gotujmy.pl/sos-pieczarkowy-eli,przepisy-grzyby-przepis,59121.html. Smacznego!