Sposób przygotowania:
Podolska baba parzona
150 g mąki przesiewamy do dużej miski. Mleko gotujemy z nitkami szafranu. Wlewamy do mąki, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie, (kiedy masa podwoi swoją objętość). Dodajemy żółtka utarte z reszta cukru, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy. Gdy pojawią się widoczne pęcherzyki, dolewamy stopione ciepłe, ale nie gorące masło, bakalie, wyrabiamy i ponownie czekamy, aż wyrośnie. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto i znów zostawiamy czekając, aż podwoi swoją objętość. Wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Powyższa propozycja nawiązując do starych wypieków podaje szafran. Oczywiście można „w nowszym wydaniu” zastąpić go kurkumą. Nie zaleca się jednak z uwagi na to, ze kurkuma daje jedyni kolor, nie przydając przy tym smaku.
Powyższa propozycja nawiązując do starych wypieków podaje szafran. Oczywiście można „w nowszym wydaniu” zastąpić go kurkumą. Nie zaleca się jednak z uwagi na to, ze kurkuma daje jedyni kolor, nie przydając przy tym smaku.