Podolska baba parzona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

150 g mąki przesiewamy do dużej miski. Mleko gotujemy z nitkami szafranu. Wlewamy do mąki, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia

Podolska baba parzona

Składniki:

Podolska baba parzona

 

Sposób przygotowania:

Podolska baba parzona
150 g mąki przesiewamy do dużej miski. Mleko gotujemy z nitkami szafranu. Wlewamy do mąki, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie, (kiedy masa podwoi swoją objętość). Dodajemy żółtka utarte z reszta cukru, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy. Gdy pojawią się widoczne pęcherzyki, dolewamy stopione ciepłe, ale nie gorące masło, bakalie, wyrabiamy i ponownie czekamy, aż wyrośnie. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto i znów zostawiamy czekając, aż podwoi swoją objętość. Wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.



Powyższa propozycja nawiązując do starych wypieków podaje szafran. Oczywiście można „w nowszym wydaniu” zastąpić go kurkumą. Nie zaleca się jednak z uwagi na to, ze kurkuma daje jedyni kolor, nie przydając przy tym smaku.

Tagi:

jajko jajka