Pamplemousse

Pamplemousse

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Podsmażana kasza gryczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka kasza jest przepyszna i może stanowić samodzielne danie lub dodatek do sosów czy mięsa.

Podsmażana kasza gryczana

Składniki:

Podsmażana kasza gryczana

 

  • 2 woreczki kaszt gryczanej
  • kawałek wędliny, kiełbasy lub boczku wędzonego
  • garść posiekanego koperku
  • 1 spora cebula
  • 30 dag pieczarek
  • kawałeczek sera żółtego o wyrazistym smaku, np. Rycki
  • sól, pieprz, tymianek
  • 3/4 szklanki soku pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa grzybowa

Sposób przygotowania:

Podsmażana kasza gryczana
Kaszę gryczaną gotujemy w wywarze na sypko. Odcedzamy. Kroimy w kostkę cebulę i wędlinę, pieczarki w plasterki, Rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa oraz wędlinę. Kiedy przyrumienią się wrzucamy kaszę gryczaną i podsmażamy przez około 5-10 minut. Po tym czasie danie podlewamy sokiem pomidorowym, solimy, dodajemy pieprz i tymianek i trzymamy na patelni jeszcze przez chwilę, aby sok odparował. Wrzucamy koperek, delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem.
Taka porcja kaszy starcza dla co najmniej 4 osób.