Sposób przygotowania:
Podstawowa baza do mazurka z masą
W misce łączymy wszystkie składniki: mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz śmietanę. Ręką energicznie wyrabiamy ciasto. Mi z tej porcji wyjdą 3 kwadratowe mazurki. Ale można zrobić 4 mniejsza lub dwa duże. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blachę do pieczenia wykładam papier. Ręką formuję na blaszce 3 płaski kwadraty z podwyższonymi bokami. Pamiętajcie że ciasto trochę urośnie więc nie żałujcie i zróbcie wysokie boki - na ok 2 cm. Wkładam do pieca i piekę ok 15 minut do zarumienienia. W tym czasie gotuję pomarańczowy dżem - obrane pomarańcze gotuję na małym ogniu z dodatkiem cukru i żelfixu. Najlepiej zrobić wg instrukcji na opakowaniu żelfixa. Po upieczeniu wyjmuję mazurki z pieca i wylewam na wierzch ugotowaną masę. Studzę. Teraz wystarczy przyozdobić czym dusza zapragnie :) - czekoladą, jajeczkami, żelkami itp