Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

podudzia pieczone z ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny obiad, przy wyjątkowo małym nakładzie pracy

podudzia pieczone z ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

podudzia pieczone z ziemniaczkami

 

  • podudzia kurczaka (ile kto ma, lub ile potrzebuje),
  • ziemniaki (ilość jak w przypadku podudzi),
  • 1-2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1-2 łyżki oleju + kilka łyżek masła,
  • przyprawy i zioła jakie lubicie, ja użyłam vegety, słodkiej papryki, przyprawy po kurczaka, majeranku i tymianku.

Sposób przygotowania:

podudzia pieczone z ziemniaczkami
Podudzia myjemy, osuszamy wrzucamy obsypujemy przyprawami i ziołami, nacieramy, wkładamy do woreczka do pieczenia.Dodajemy obrany czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę i olej. Woreczek szczelnie zamykamy. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po około 15 minutach skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. W tym samym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki (uwaga, ziemniaki nie mogą się rozpadać!!). Odcedzone ziemniaki kroimy w mniejsze części (plastry lub ćwiartki) i wysypujemy na wytłuszczoną blachę do pieczenia ciasta, na nich układamy wyjęte z woreczka podudzia, cebulę i czosnek, polewamy tłuszczem z pieczenia mięsa, obsypujemy roztartymi ziołami, kładziemy położyć kilka łyżek masła. Pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 170 stopni, w trakcie mieszając lub potrząsając blachą, żeby ziemniaki do niej nie przywarły
podudzia pieczone z ziemniaczkami
umyte i psuszone podudzia nacieramy ziołami i wraz z cebulą i czosnkiem wkładamy do woreczka do pieczenia
podudzia pieczone z ziemniaczkami
pirczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
podudzia pieczone z ziemniaczkami
na blasze układamy ziemniaki, udka, polewamy tłuszczem z pieczena, ewentualnie dodajemy trochę masła
podudzia pieczone z ziemniaczkami
pieczemy jeszcze 15 minyt w temperaturze 170 stopni