Sposób przygotowania:
podudzia pieczone z ziemniaczkami
Podudzia myjemy, osuszamy wrzucamy obsypujemy przyprawami i ziołami, nacieramy, wkładamy do woreczka do pieczenia.Dodajemy obrany czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę i olej. Woreczek szczelnie zamykamy. wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po około 15 minutach skręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. W tym samym czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki (uwaga, ziemniaki nie mogą się rozpadać!!). Odcedzone ziemniaki kroimy w mniejsze części (plastry lub ćwiartki) i wysypujemy na wytłuszczoną blachę do pieczenia ciasta, na nich układamy wyjęte z woreczka podudzia, cebulę i czosnek, polewamy tłuszczem z pieczenia mięsa, obsypujemy roztartymi ziołami, kładziemy położyć kilka łyżek masła. Pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 170 stopni, w trakcie mieszając lub potrząsając blachą, żeby ziemniaki do niej nie przywarły