marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Poduszeczki z włoskim nadzieniem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto francuskie po wyjęciu rozmrozić,rozwałkować,podsypując mąką pod spód oraz nadziewać serkami i jarzyną,zalepić,posmarować.Piec 15 min.

Poduszeczki z włoskim nadzieniem.

Składniki:

Poduszeczki z włoskim nadzieniem.

 

  • 400 g.mrożonego ciasta francuskiego ciasta,
  • 4 duże pomidory,
  • 3 małe opakowania mozarelek,
  • pęczek sałaty rukoli lub listki świeżej bazylii,
  • 30 dag.siekanych włoskich orzechów,
  • 1 żółtko do posmarowania ciastek,
  • mąka do podsypania pod spód,
  • sól morska,
  • kulki pieprzu zielonego,
  • 1 duża łyżka oleju do posmarowania blachy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Poduszeczki z włoskim nadzieniem.
Płaty ciasta francuskiego wyjąć i rozmrozić na noc.Pomidory,rukolę czy listki bazylii opłukać,pomidory pokroić na plasterki lub na ćwiartki.Serki wypakować na sitko i odsączyć z zalewy.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,pokroić na dość duże kwadraty o średnicy 5*5 i nakładać na każdy po ćwiartce pomidora,kulce serka,listku rukoli lub bazylii,szczyptę soli,morskiej,parę kulek pieprzu zielonego(1-2 szt.).Zalepić dokładnie i posmarować po wierzchu roztrzepanym żółtkiem.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,blachę posmarować łyżką oleju,pomagając sobie pędzelkiem silikonowym,wyłożyć dno blachy arkuszem pergaminu i ułożyć kolejno obok siebie ciastka-poduszki.Wstawić do piekarnika na 15 min.Po wyjęciu przełożyć ciastka na talerze lub półmisek i jeść.