Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Poduszeczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre złociste poduszeczki

Poduszeczki ziemniaczane

Składniki:

Poduszeczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Poduszeczki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Masło lekko podgrzać.
Do miski włożyć ziemniaki, zrobić wgłębienie w ziemniakach, wsypać mąkę, sól, cukier.
Wlać podgrzane masło, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Ciasto pokroić na kawałki.
Każdy kawałek rozwałkować, kroić w prostokąty.
Prostokąty posmarować marmoladą, złożyć na pół.
Dobrze zlepić brzegi.
Ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Na blasze ułożyć poduszeczki, włożyć do piekarnika.
Piec w 190 stop na złoty kolor.

Tagi:

ziemniaki