Sposób przygotowania:
Poduszeczki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Masło lekko podgrzać.
Do miski włożyć ziemniaki, zrobić wgłębienie w ziemniakach, wsypać mąkę, sól, cukier.
Wlać podgrzane masło, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Ciasto pokroić na kawałki.
Każdy kawałek rozwałkować, kroić w prostokąty.
Prostokąty posmarować marmoladą, złożyć na pół.
Dobrze zlepić brzegi.
Ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Na blasze ułożyć poduszeczki, włożyć do piekarnika.
Piec w 190 stop na złoty kolor.
Odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Masło lekko podgrzać.
Do miski włożyć ziemniaki, zrobić wgłębienie w ziemniakach, wsypać mąkę, sól, cukier.
Wlać podgrzane masło, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Ciasto pokroić na kawałki.
Każdy kawałek rozwałkować, kroić w prostokąty.
Prostokąty posmarować marmoladą, złożyć na pół.
Dobrze zlepić brzegi.
Ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Na blasze ułożyć poduszeczki, włożyć do piekarnika.
Piec w 190 stop na złoty kolor.