jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Poduszki pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To pieczywo to rodzaj bułeczek pszennych do których możesz włożyć wędlinę, ser, sałatę oraz dowolny sos. Bardzo wygodne w stosowaniu.

Poduszki pszenne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Poduszki pszenne

 

  • około 50 dag maki pszennej białej
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Poduszki pszenne
Wsyp mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm. Gdy ciasto trochę podrośnie wstaw je do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Upiecz na złoty kolor.
Poduszki pszenne
Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Poduszki pszenne
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm.

Tagi:

mak