jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Podwójny piegus z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Po upieczeniu zrobiłam tylko jedną fotkę. Nie zdążyłam zrobić kolejnych, bo ciasto pokrojone w kostkę zniknęło :)

Podwójny piegus z żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Podwójny piegus z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Podwójny piegus z żurawiną
Masło ucieramy cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Do masy dodajemy mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żurawinę - mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy .Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę mazurkową. Posypujemy ciasto orzechami w białej czekoladzie. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180 °C.
Podwójny piegus z żurawiną
Posypujemy ciasto orzechami w białej czekoladzie, która po upieczeniu ładnie się skarmelizuje i nada interesujący smak

Tagi:

czekolada mak