WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort porzeczkowo - ananasowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort porzeczkowo - ananasowy na śmietankowym biszkopcie z dżemem z czarnej porzeczki i kremem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem.

Tort porzeczkowo - ananasowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort porzeczkowo - ananasowy

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 0,5szkl. cukru zwykłego
  • 15g cukru cytrynowego
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel zapachu śmietankowego

Poncz

Krem

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 mały cukier waniliowy 16 g
  • plastry ananasa z puszki
  • dżem z czarnej porzeczki

Wierzch i boki tortu

  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • odrobina niebieskiego barwnika
  • kolorowe cukierki
  • posypki cukrowe
  • figurki z masy cukrowej

Sposób przygotowania:

Tort porzeczkowo - ananasowy

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami na jasny krem. Mąki przesiać z proszkiem.

Do utartych żółtek dodać mąkę a następnie pianę z białek i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 40 min do suchego patyczka w 170 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 równe blaty.

Poncz

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Krem

Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem. Dodać serek mascarpone i zmiksować krótko do połączenia. Ananasa pokroić w kostkę i dodać do kremu, wymieszać.

Wierzch i boki tortu

Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem na sztywny krem. Podzielić na 2 części. Do jednej części dodać barwnik i wymieszać.

Krem niebieski przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki.

złożenie tortu

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową dzemu porzeczkowego. Wyłożyć połowę kremu ananasowego.

Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować resztą dżemu i wyłożyć resztę kremu ananasowego.

Przykryć trzecim biszkoptem. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną bez barwnika.

Na wierzchu tortu zrobić rozetki niebieskim kremem. Ułożyć figurki cukrowe i udekorować posypkami cukrowymi.

Tort porzeczkowo - ananasowy
Tort porzeczkowo - ananasowy po zrobieniu rozetek z niebieskiego kremu przed ułożeniem dekoracji
Tort porzeczkowo - ananasowy
Tak tort prezentuje się w środku po przekrojeniu
Tort porzeczkowo - ananasowy
Krem ananasowy na bazie śmietany i mascarpone
Tort porzeczkowo - ananasowy
Tort porzeczkowo - ananasowy w trakcie składania

Tagi:

tort deser