pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Polędwica jelenia w sosie whisky

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polędwica jelenia sous vide w sosie whisky i grillowanymi ziemniaczkami

Polędwica jelenia w sosie whisky Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica jelenia w sosie whisky

 

  • polędwica jelenia 70 dag
  • hyzop do posypania
  • tymianek do posypania
  • sól do smaku
  • Sos:
  • papryka pepperoni 1
  • whisky 60 ml
  • masło 3 łyżki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Polędwica jelenia w sosie whisky
Kawałek polędwicy z jelenia oprószamy solą. Posypujemy suszonymi ziołami: hyzopem oraz tymiankiem. Wkładamy do worka próżniowego i odsysamy powietrze. Podgrzewamy zanurzoną w wodzie przez około 2 godzin w temperaturze 65°C. Przygotowaną polędwicę wyjmujemy, a soki pozostawiamy w torebce. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i mięso przesmażamy krótko z dwóch stron. Pozostałe soki przelewamy do rondelka. Wrzucamy pokrojoną papryczkę. Dodajemy masło oraz wlewamy whisky. Doprawiamy do smaku i redukujemy sos. Ziemniaki kroimy w plasterki i smażymy na patelni grillowej posmarowanej olejem. Polędwicę kroimy w plastry. Podajemy z grillowanymi ziemniaczkami polaną sosem whisky. Smacznego.
Polędwica jelenia w sosie whisky
Kawałek polędwicy jelenia przyprawiamy ziołami, oraz solą
Polędwica jelenia w sosie whisky
Mięso podgrzewamy w worku próżniowym około 2 godzin
Polędwica jelenia w sosie whisky
Przygotowane mięso podsmażamy na patelni grillowej
Polędwica jelenia w sosie whisky
Na końcu przygotowujemy sos z dodatkiem alkoholu