Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Polędwica w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Upieczoną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 3 cm i podawać z sosem maderowym, myśliwskim lub grzybowym.

Polędwica w cieście

Składniki:

Polędwica w cieście

 

  • 1 polędwica (ok. 1,5 kg)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • pieprz, sól.

 

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście
Wymieszać oliwę z octem, musztardą i pieprzem. Mięso oczyścić z błon i tłuszcz, opłukać osuszyć, natrzeć oliwą z octem i odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowaną polędwicę zrumienić na patelni, wlać marynatę i odparować ją, obracając w niej mięso. Zdjąć patelnię z ognia, ostudzić polędwicę i osolić ją. Rozwałkować ciasto na prostokąt trzykrotnie większy niż polędwica i nieco od niej dłuższy. Żółtko roztrzepać z łyżką wody i połową posmarować powierzchnię ciasta. Pośrodku ciasta ułożyć mięso, owinąć je ciastem, brzegi zlepić, smarując je lekko wodą i mocno zaciskając. Posmarować ciasto resztą roztrzepanego żółtka i piec 35 minut w temperaturze 220 st.C. Upieczoną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 3 cm i podawać z sosem maderowym, myśliwskim lub grzybowym. Polędwicę można też piec w słonym cieście kruchym lub w cieście ziemniaczanym przygotowanym z 1 kg obranych, opłukanych i ugotowanych ziemniaków. Po odcedzeniu należy je przetrzeć przez sito, wymieszać z 200 g mąki, 3 jajkami i zagnieść ciasto. Po rozwałkowaniu ciasta należy postępować tak jak w przepisie powyżej, przedłużając jedynie czas pieczenia do 45 minut.

Tagi:

ciasto