Sposób przygotowania:
Polędwica w cieście
Wymieszać oliwę z octem, musztardą i pieprzem. Mięso oczyścić z błon i tłuszcz, opłukać osuszyć, natrzeć oliwą z octem i odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowaną polędwicę zrumienić na patelni, wlać marynatę i odparować ją, obracając w niej mięso. Zdjąć patelnię z ognia, ostudzić polędwicę i osolić ją. Rozwałkować ciasto na prostokąt trzykrotnie większy niż polędwica i nieco od niej dłuższy. Żółtko roztrzepać z łyżką wody i połową posmarować powierzchnię ciasta. Pośrodku ciasta ułożyć mięso, owinąć je ciastem, brzegi zlepić, smarując je lekko wodą i mocno zaciskając. Posmarować ciasto resztą roztrzepanego żółtka i piec 35 minut w temperaturze 220 st.C. Upieczoną polędwicę pokroić na plastry grubości ok. 3 cm i podawać z sosem maderowym, myśliwskim lub grzybowym. Polędwicę można też piec w słonym cieście kruchym lub w cieście ziemniaczanym przygotowanym z 1 kg obranych, opłukanych i ugotowanych ziemniaków. Po odcedzeniu należy je przetrzeć przez sito, wymieszać z 200 g mąki, 3 jajkami i zagnieść ciasto. Po rozwałkowaniu ciasta należy postępować tak jak w przepisie powyżej, przedłużając jedynie czas pieczenia do 45 minut.
pinecha
-muszę wypróbować