eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Polędwica wieprzowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne,delikatne i szybkie w przygotowaniu danie z polędwicy wieprzowej. Rodzince bardzo smakowało...

Polędwica wieprzowa Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica wieprzowa Eli

 

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 1.5 cebuli
  • 1/2 pora-jasno zielona część
  • 1 łyżka sosu słodkiego chili
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa Eli
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Pora przeciąć wzdłuż na pół,umyć,osuszyć i drobno posiekać. Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Polędwicę pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek mięsa lekko spłaszczyć ręką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę z obu stron na rumiano. Wyjąć obsmażoną polędwicę z patelni. Na patelnię wyłożyć cebulę,por i smażyć aż się zeszklą. Do cebuli i pora dodać słodki sos chili,czosnek granulowany,paprykę słodką,sól,pieprz i jeszcze chwilę smażyć. Całość polać wodą i dusić około 20 minut. Do sosu dodać polędwiczki i dusić jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć polędwiczki i zabezpieczyć folią aluminiową przed wystygnięciem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Polędwiczki podawać z sosem. Smacznego!
Polędwica wieprzowa Eli
Przygotować cebule i pora do polędwiczek.
Polędwica wieprzowa Eli
Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Pora przeciąć wzdłuż na pół,umyć,osuszyć i drobno posiekać.
Polędwica wieprzowa Eli
Polędwicę wieprzową umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Polędwica wieprzowa Eli
Polędwicę pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek mięsa lekko spłaszczyć ręką.