Sposób przygotowania:
Faszerowana polędwica wieprzowa Eli
Polędwicę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W środku polędwicy-wzdłuż-długim nożem nacinamy dość szeroki otwór,zostawiając jeden koniec nie rozcięty.Cukinię myjemy,osuszamy i odcinamy końcówki.Cukinię przekrawamy wzdłuż na połówki.Usuwamy środki cukinii i na ich miejsce wkładamy ser gorgonzola.Składamy połówki razem i wpychamy do powstałej kieszonki w cukini.Otwór zawiązujemy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.Kostkę rozcieramy z olejem,dodajemy czosnek,paprykę słodką i mieszamy.Powstałą marynatą smarujemy polędwicę i wkładamy do lodówki na godzinę.Polędwicę piec na grillu lub patelni grillowej po 15 minut z obu stron. Sos Kurki oczyścić,umyć i odsączyć.Cebulę drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło klarowane,dodać kurki,cebulę,pieprz i smażyć aż sok odparuje.Kilka kurek odłożyć do dekoracji.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Pozostałe sery pokroić na mniejsze kawałki.Mleko wlać do rondla i zagotować.Do mleka dodać sery,kurki i gotować na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje. Polędwicę pokroić w plastry i udekorować odłożonymi kurkami.Sos podać w małym naczyniu razem z polędwicą.Smacznego!
zbysiowa