Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa w sosie piwnym
Polędwicę umyć, pokroić w poprzek na małe kawałki i obsmażyć na maśle z czosnkiem( czosnek zmiażdżony). Każdy kawałek z obu stron. Piwo wlać do rondla. Dodać miód, przyprawę do grzańca, krem z gorczycy, sos sojowy i razem zagotować. Włożyć do wywaru mięso i dusić kilka minut- tyle, żeby nie było surowe. Następnie mięso wyjąć. Zrobić zasmażkę z reszty masła i mąki, rozrobić zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować razem. Dołożyć mięso i jeszcze raz zagotować razem. Podawać na przykład z placuszkami ziemniaczanymi. Placuszki ziemniaczane: Purre wymieszać z bułką, jajkiem i orzechami. Formować małe okragle placuszki. Panierować je w bułce i obsmażać na złoty kolor z obu stron. Są dobre zarówno do mięs jak i na słodko.