Szefu

Szefu

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Polędwica wołowa/marchewka/czarny ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwica wołowa podawna na puree z marchewki HORTEX z confitowanymi kolorowymi marchewkami, czarnym ryżem, cebulą i sosem z teguili.

Polędwica wołowa/marchewka/czarny ryż Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwica wołowa/marchewka/czarny ryż

 

  • Polędwica wołowa 150 g
  • Marchewka w kostce Hortex
  • 3 kolorowe marchewki
  • czarny ryż 50 g
  • cebula 1 sztuka
  • 200 ml teguili (obojętnie jaka)
  • olej 1 l
  • śmietanka 36% 40 ml
  • liście botwinki
  • rozmaryn świeży
  • masło 2 kostki
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • cukier
  • anyż
  • papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa/marchewka/czarny ryż
Zaczynamy od confitowanych marchewek. Confitowanie czyli gotowanie/pieczenie w tłuszczu. Ja użyje masła do tego celu. Z 3 kolorowych marchewek wykrawany słupki ( nie muszą byc identyczne ). Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy masło sól pieprz i pare gałązek rozmarynu. Pieczemy w 165 stopniach około 25 minut. Następnie przygotowujemy puree. Marchewkę wraz z połową kostki masła i szklanką wody przekładamy do garnka, dodajemy jedną gwiazdkę anyżu i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy anyż i blenederem miksujemy na gładkie puree. Kolejną czynnością jest przygotowanie ryżu. Wlewamy ryż do garnka i podgrzewamy do temperatury 200 stopni, wsypujemy ryż i czekamy aż popęka. Odcedzamy z oleju, doprawiamy i przygotowujemy mięso. Wlewamy olej i rozgrzewamy jak najmocniej. Na mocno rozgrzany olej kładziemy poledwicę i smażymy po około 3 minuty z każdej strony ( czas smażenia zależy od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać ). Następnie wsadzamy mięso do pieca na około 3 minuty. Na patelni na której smażyliśmy mięso delikatnie wlewamy teguile, czekamy aż alkohol odparuje dodajemy śmietankę i doprawiamy cukrem.Polędwicę solimy dopiero po pieczeniu !!!. Ostatnią czynnością jest wyłożenie na talerz, według mojego pomysłu lub według własnej kreatywności. Smacznego !
Polędwica wołowa/marchewka/czarny ryż
Polędwica wołowa/marchewka/czarny ryż