szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Polędwica wołowa z pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polędwica wołowa z pomidorkami koktajlowymi

Polędwica wołowa z pomidorkami

Składniki:

Polędwica wołowa z pomidorkami

 

  • 0,5 kg polędwicy wołowej
  • 100 gram pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml octu balsamicznego
  • ¼ szklanki bulionu wołowego
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa z pomidorkami
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na około 2 centymetrowe plastry, lekko spłaszczyć dłonią. Oprószyć pieprzem oraz mąką. Cebulę obrać i posiekać. Oliwę i masło rozgrzać i na dużym ogniu obsmażyć mięso z obu stron, dodać cebulę oraz przekrojone na połówki pomidorki i przesmażyć. Wlać ocet oraz bulion. Dusić razem około 4 minuty. Podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.