Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Polędwica z karmelizowaną cebulą i winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwica z karmelizowaną cebulą i czerwonym winem doskonale pasuje na wykwintną kolację.

Polędwica z karmelizowaną cebulą i winem

Składniki:

Polędwica z karmelizowaną cebulą i winem

 

  • 20 dkg polędwicy wołowej
  • 2 cebule czerwone
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml miodu
  • 0,5 kostki masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica z karmelizowaną cebulą i winem
Polędwicę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy z każdej strony na złoty kolor i pieczemy w piekarniku około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód, dodajemy masło. W powstałej mieszance karmelizujemy cebulę. W rondelku gotujemy wino czerwone z odrobiną miodu, pieprzem i solą. Gdy zgęstnieje dodajemy odrobinę masła i jeszcze chwilę podgrzewamy. Upieczoną polędwicę wołową kroimy w plastry o grubości około 1 cm i układamy na półmisku, dodajemy skarmelizowaną cebulę i wszystko polewamy sosem.