Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwica z orzechami (Gruzja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Polędwicę umyć, oczyścić z błon, pokrajać w cienkie plastry. natrzeć olejem i

Polędwica z orzechami (Gruzja)

Składniki:

Polędwica z orzechami (Gruzja)

 

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 1/2 szkl łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta papryki ostrej
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka listków szałwii i mięty
  • pęczek koperku
  • sól
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Polędwica z orzechami (Gruzja)
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, pokrajać w cienkie plastry. natrzeć olejem i papryką, wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz, obrumienić z obu stron. Następnie przełożyć do rondla. Na patelnię gdzie smażona była polędwica wlać 1/2 szkl gorącej wody, zagotować i przelać do mięsa. Dodać drobno posiekane orzechy, rozprowadzony wodą przecier pomidorowy, ostrą mieloną paprykę, roztraty z solą czosnek, drobno posiekaną szałwię i miętę. Podlać wodą, przykryć i gotować ok 15 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny i cukier. Wyłożyc na półmisek, posypać drobno posiekaną surową cebulą i koperkiem.