Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Polędwica z suszoną śliwką i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

apetyczna polędwica dobra i na ciepło i na zimno

Polędwica z suszoną śliwką i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica z suszoną śliwką i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica z suszoną śliwką i orzechami
Potrzebujemy ładny, zgrabny kawałek polędwicy, tak aby przez całą długość był tej samej wielkości (ja zbyt chude części odkroiłam i zrobiłam z nich prezentowaną wcześcniej polędwice w sosie orzeszkowym). Orzeszki obieramy, przygotowujemy śliwki. Wąski nożem nacinamy wewnątrz polędwice, wbijamy w środek mięsa i tak pchamy nóż aby go wyjąć z drugiej stronie. Następnie na przemian wciskamy orzechy i suszone śliwki, dość mocno uciskamy.

Przygotowujemy marynatę, do miski wsypujemy wszystkie podane przyprawy, posiekane orzechy włoskie oraz wlewamy niewielką ilość oleju - dokładnie mieszamy, wkładamy polędwice i marynujemy ok 6h (można też całą noc). Polędwicę przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temp. 180* przez ok 40 minut. Dobra na zimno na kanapki, ale u mnie zniknęła w całość zaraz po upieczeniu :)
Polędwica z suszoną śliwką i orzechami
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Polędwica z suszoną śliwką i orzechami
na przemian wciskamy orzechy i suszone śliwki, .
Polędwica z suszoną śliwką i orzechami
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki do marynaty
Polędwica z suszoną śliwką i orzechami
wkładamy polędwice i marynujemy ok 6h (można też całą noc).