renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polędwiczka miodowo-musztardowa na sałatce z rukoli i jabłek. Jest to znakomita propozycja na obiad.

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli

 

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 garście rukoli
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli

Etap 1

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli
Z miodu, musztardy i sosu sojowego przygotować marynatę.

Z miodu, musztardy i sosu sojowego przygotować marynatę.

Etap 2

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli
Polędwiczkę pokroić na ok. 1 cm plasterki.

Polędwiczkę pokroić na ok. 1 cm plasterki i zamarynować na minimum 20 minut.

Etap 3

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli
W międzyczasie przygotować sałatkę: rukolę umyć i ułożyć na talerzu.

W międzyczasie przygotować sałatkę: rukolę umyć i ułożyć na talerzu. Płatki migdałów i słonecznik podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi rukolę.

Etap 4

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli
Następnie posypać sałatkę pokrojonym w kostkę jabłkiem.

Następnie posypać pokrojonym w kostkę jabłkiem.

Etap 5

Polędwiczka miodowo-musztardowa na rukoli
Polędwiczkę na rozgrzanej oliwie usmażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony i ułożyć na sałatce.

Polędwiczkę na rozgrzanej oliwie usmażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony i ułożyć na sałatce. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.


Tagi:

mięso danie