thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Polędwiczka pieczona z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo prosty i sprawdzony przepis na pyszną soczystą polędwiczkę z pistacjami

Polędwiczka pieczona z pistacjami

Składniki:

Polędwiczka pieczona z pistacjami

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz czerwony świeżo mielony
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól morska ziołowa ( z młynka)

Sposób przygotowania:

Polędwiczka pieczona z pistacjami
Polędwiczkę opłukać, osuszyć. Natrzeć czerwonym pieprzem. Cebulę i czosnek drobno pokroić, Ze wszystkich podanych składników (z wyjątkiem soli) przygotować w misce marynatę do mięsa, wymieszać dokładnie. Odstawić w misce pod przykryciem lub w zamykanym woreczku na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać na 190 stopni. Polędwiczkę piec w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym - 20 minut pod folią aluminiową oraz 10 minut odkrytą do zarumienienia wierzchu (można jeszcze oprószyć słodką, mielona papryką). Gotowe mięso pokroić na plastry, oprószyć solą ziołową z młynka.

Podawać z gotowanymi warzywami, np brokułem i surówką z kapusty. Ja podałam z surówką z pekinki z dodatkiem pomarańczy i jabłka. Taka wersję szczerze polecam:)

Tagi:

sosy