Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczka w miodzie z figą w sosie z sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polędwiczka faszerowana figą, zamarynowana w miodzie i podana w towarzystwie sosu z sera pleśniowego na białym winie to uczta dla naszego podniebienia, polecam nie tylko na romantyczne kolacje :)

Polędwiczka w miodzie z figą w sosie z sera

Składniki:

Polędwiczka w miodzie z figą w sosie z sera

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 8 fig
  • 2 łyżki miodu
  • 1 niepełna łyżka musztardy
  • Sól, pieprz
  • 200 gramów sera pleśniowego u mnie gorgonzola
  • 100 ml białego wina
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w miodzie z figą w sosie z sera
Umyte i osuszone polędwiczki nacinamy w środku i faszerujemy pokrojonymi na ćwiartki figami. W misce mieszamy miód z musztardą i do tak przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki i marynujemy je minimum 15 minut. W międzyczasie do małego rondelka wlewamy wino i dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, gotujemy na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się sera. Na patelni rozgrzewamy olej. Polędwiczkę smażymy po około 4-8 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażoną polędwiczkę, lekko solimy i odkładamy na parę minut na deskę aby odpoczęła. Po tym czasie polędwiczkę kroimy w plastry, podajemy z sosem z sera pleśniowego i np. chipsami ziemniaczanymi

Tagi:

sery ser