Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Polędwiczka w miodzie i musztardzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i delikatna polędwica, w musztardowo-miodowym sosie. Całość podana z makaronem ze szpinakiem i pomidorkami

Polędwiczka w miodzie i musztardzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w miodzie i musztardzie

 

  • polędwiczka wieprzowa
  • miód - ok 5 łyżek
  • musztarda - ok 5 łyżek
  • śmietana 3 łyżki
  • olej
  • makaron - ja użyłam jajeczny, wstążki
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • mrożony szpinak ok. 200g

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w miodzie i musztardzie
Polędwicę kroję w plastry - ok 1,5cm. Wkładam ją do miski i mieszam z 2 łyżkami musztardy i 2 łyżkami miodu. Wstawiam do lodówki na godzinę. Całość solę i pieprzę. W dużym woku podsmażam szpinak na oleju. Dodaję makaron. Mój był świeży i nie trzeba było go wcześniej gotować. Całość doprawiam solidnie oregano, bazylią, solą. Na sam koniec, tuż przed podaniem dodaję pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół. Czas na nasze mięsko. Wyjmuję z lodówki i wrzucam na patelnie, na rozgrzany olej. Całość podsmażam, W osobnej misce mieszam 3 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki śmietany. Taki sos wlewam na patelnie do mięska gdy jest już porządni podsmażone. Mieszam i smażę ostatnie kilka minut aby sos odrobinę się podgrzał i zgęstniał. Smacznego!
Polędwiczka w miodzie i musztardzie
Najpierw zostawiam mięso na 1 h w miodzie i musztardzie
Polędwiczka w miodzie i musztardzie
Makaron podsmażam ze szpinakiem i dużą ilością przypraw
Polędwiczka w miodzie i musztardzie
pod sam koniec zalewam pysznym sosem z miodu, musztardy i śmietany
Polędwiczka w miodzie i musztardzie
Mięso po wyjęciu z lodówki obsmażam na patelni