Sposób przygotowania:
Polędwiczka w sosie wiśniowymETAP 1
POLĘDWICZKA
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Osuszoną nacieramy olejem , solą, pieprzem oraz suszonym czosnkiem do smaku. Tak przygotowaną przewiązujemy dratwą, by w trakcie pieczenia zachowała ładny kształt.
ETAP 2
Gotową wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją w 180°C około 40 minut do miękkości (długość pieczenia zależy od jej wielkości).
Między czasie przygotowujemy sos.
ETAP 3
SOS
Wiśnie myjemy i osuszamy. Osuszone drylujemy.
ETAP 4
W garnku umieszczamy ocet oraz cukier.
ETAP 5
Ocet podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy do niego bulion oraz wiśnie.
Całość gotujmy do momentu jak owoce będą miękkie. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Gotowy sos doprawiamy szczyptą cynamonu, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe.
SylaUla