Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 852]

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna polędwiczka wieprzowa pieczona razem z jajkami i zielonym groszkiem. Zawinięta w wędzony boczek i ciasto francuskie jest doskonałą propozycją na świąteczny obiad.

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym

ETAP 1:

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym
Pokrojoną cebulę zeszklić i dodać zielony groszek.

Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać czosnkowy olej i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć groszek i rozmącone jajka z mlekiem. Mieszając, lekko podsmażyć jajecznicę doprawiając solą i pieprzem. 1 łyżkę surowych jajek odłożyć do posmarowania ciasta.

ETAP 2:

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym
Polędwiczkę zabezpieczyć wykałaczkami i przełożyć na patelnię.

Polędwiczkę rozciąć wzdłuż ostrym nożem i napełnić przestudzoną jajecznicą z groszkiem. Zabezpieczyć wierzch wykałaczkami i ostrożnie przełożyć na rozgrzaną patelnię. Lekko obsmażyć tylko od spodu i zdjąć z patelni.

ETAP 3:

Polędwiczka z jajkami i groszkiem zielonym
Polędwiczkę owinąć plasterkami boczku, tak aby zachodziły jeden na drugim.

Polędwiczkę owinąć plasterkami boczku, tak aby zachodziły jeden na drugim.

 Ciasto francuskie naciąć radełkiem i położyć na nim  polędwiczkę w boczku. Zawinąć i położyć na blachę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować odłożonym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 30 min. Po upieczeniu odczekać 10 min i pokroić na grube plastry.

Smacznego