Sposób przygotowania:
Polędwiczka z owocami
Dużą polędwiczkę opłukałam, osuszyłam i usunęłam z niej błonki. Przekroiłam na 2 części żeby łatwiej było obsmażyć. Kostkę bulionową z wędzonym boczkiem wkruszyłam naczynia z oliwą i rozmieszałam na pastę. Do pasty włożyłam mięso i wymieszałam żeby je pokryła, odstawiłam w chłodne miejsce na ok,. godzinę.Owoce obrałam, pokroiłam - gruszkę na ósemki a ananasa w plastry. Gruszkę polałam sokiem z cytryny żeby nie ściemniała. Mięso smażyłam na mocno rozgrzanej patelni - nie dolewałam tłuszczu bo był już w marynacie. Kilka minut z każdej strony spowoduje, że wierzch ładnie się zrumieni a środek pozostanie lekko różowy. Gdy polędwiczka była już rumiana zdjęłam ją na talerzyk żeby chwilkę odpoczęła a dołożyłam na patelnię owoce - najpierw ananasa a gdy ten się zrumienił dodałam też gruszkę. Owoce też zdjęłam na bok a na patelnię wlałam sok ananasowy, zagotowałam żeby zebrać wszystkie smaki. Mięso pokroiłam w grube plastry, ułożyłam na sałacie, dodałam owoce i polałam sosem, który został na patelni.
kasiunia.1981
zbysiowa
cris