Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Polędwiczka z zapiekanymi ziemniakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Takie danie zadowoli nawet niejadka.

Polędwiczka z zapiekanymi ziemniakami

Składniki:

Polędwiczka z zapiekanymi ziemniakami

 

  • 2 polędwice wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • czosnek suszony
  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków / frytek
  • DODATKOWO:
  • 1 sałata lodowa
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • ocet
  • olej-5 łyżek
  • 1 mała cebulka

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z zapiekanymi ziemniakami
Polędwice umyć, osuszyć i lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Włożyć do lodówki aby przeszło− najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Przed pieczeniem polędwice opiec ze wszystkich stron na patelni na oleju. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Część cebuli (1/4) rozłożyć na folii aluminiowej −na matowej stronie. Na cebulę położyć polędwicę i przykryć cebulą (1/4) . Całość zawinąć w folię. To samo zrobić z drugą polędwicą. Piec w piekarniku w temp. 170 st C ok 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w talarki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków i polać olejem −wymieszać rękoma. Zapiekać w piekarniku− aż się zarumienią i będą miękkie. Jeśli ktoś ma kuchenkę elektryczną z termoobiegiem to po 20 minutach pieczenia polędwicy włożyć blaszkę z ziemniakami i włączyć termoobieg− obniżyć temperaturę do 150 st C (ziemniaki dać na wyższą półkę). Po upieczeniu polędwiczkę polać sosem pieczeniowym (z torebki lub przygotować z soku który utworzy się z polędwic). Całość podawać najlepiej z sałatą lodową. SAŁATA LODOWA PO FRANCUSKU: Sałatę pokroić dodać wszystkie przyprawy -do smaku i drobno pokrojoną cebulkę. Całość wymieszać.