Sposób przygotowania:
Polędwiczka z zapiekanymi ziemniakami
Polędwice umyć, osuszyć i lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Włożyć do lodówki aby przeszło− najlepiej przyprawić dzień wcześniej. Przed pieczeniem polędwice opiec ze wszystkich stron na patelni na oleju. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Część cebuli (1/4) rozłożyć na folii aluminiowej −na matowej stronie. Na cebulę położyć polędwicę i przykryć cebulą (1/4) . Całość zawinąć w folię. To samo zrobić z drugą polędwicą. Piec w piekarniku w temp. 170 st C ok 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w talarki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków i polać olejem −wymieszać rękoma. Zapiekać w piekarniku− aż się zarumienią i będą miękkie. Jeśli ktoś ma kuchenkę elektryczną z termoobiegiem to po 20 minutach pieczenia polędwicy włożyć blaszkę z ziemniakami i włączyć termoobieg− obniżyć temperaturę do 150 st C (ziemniaki dać na wyższą półkę). Po upieczeniu polędwiczkę polać sosem pieczeniowym (z torebki lub przygotować z soku który utworzy się z polędwic). Całość podawać najlepiej z sałatą lodową. SAŁATA LODOWA PO FRANCUSKU: Sałatę pokroić dodać wszystkie przyprawy -do smaku i drobno pokrojoną cebulkę. Całość wymieszać.
karita
Doro
GreenRose
MADZIA13879