evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Polędwiczki smakuja wybornie,są mięciutkie,soczyste,z tym farszem to po prostu niebo w gębie-Polecam :)

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • olej rzepakowy
  • 1 kulka sera mozzarelli
  • szpinak 200g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • masło 2 czubate łyżki
  • drobno posiekana natka pietruszki mała garść
  • Przyprawy na marynatę wg.uznania:
  • marynata staropolska,papryka słodka mielona,pieprz,sól morska ziołowa,świeży tymianek (listki),olej

Sposób przygotowania:

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą
Polędwiczkę umyć,osuszyć i pozbyć się błonek. Pokroić w plastry pod lekkim ukosem,następnie delikatnie rozbić przez folię tłuczkiem. Do naczynia dodać wszystkie przyprawy na marynatę + olej i wymieszać. Następnie każdy plaster mięsa natrzeć nią z obu stron.Ułożyć jeden na drugim,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2h. Na patelni rozpuścić masło,dodać szpinak i drobno posiekany czosnek,lekko posolić i smażyć do odparowania płynu/odstawić. Po 2 godzinach wyjąć mięso i na mocno rozgrzanym oleju przesmażyć z obu stron. Następnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę i nakładać na każdy plaster mięsa po porcji farszu.Na farsz poukładać pokrojone plastry sera,posypać natką pietruszki,przykryc folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. po tym czasie odkryć ,lekko zapiec i gotowe.Podajemy od razu po przygotowaniu . . . Smacznego . .
Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą
tutaj na zdjęciu widzimy kolejne etapy przygotowania