Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Polędwiczki drobiowe z jabłkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste, szybkie danie bez dodatku soli.

Polędwiczki drobiowe z jabłkiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki drobiowe z jabłkiem.

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki drobiowe z jabłkiem.
Jabłko obieramy kroimy na ćwiartki i jeszcze każdą ćwiartkę na trzy krótsze kawałki. Wyszorowaną limonkę też kroimy na mniejsze cząstki. Polędwiczki kroimy, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso. Gdy będzie już rumiane i prawie ścięte dodajemy jabłko, limonkę i rozmaryn. Smażymy tak aby jabłko się zarumieniło i zmiękło lekko z wierzchu, ale się nie rozpadało. Na gotowej potrawie układamy żółty wędzony ser i pozwalamy mu się lekko rozpuścić. I to tyle, słodycz jabłka, kwaśność limonki i smak wędzonego sera...to wystarcza aby potrawa była smaczna i aromatyczna.
Polędwiczki drobiowe z jabłkiem.
Jabłko i polędwiczki to główne składniki dania.
Polędwiczki drobiowe z jabłkiem.
Pokrojone mięso opiekamy na odrobinie tłuszczu.
Polędwiczki drobiowe z jabłkiem.
Do podpieczonego mięsa dodajemy kawałki jabłka i limonki.