lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Polędwica w cieście francuskim z polentą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie kuchni francuskiej z włoską

Polędwica w cieście francuskim z polentą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w cieście francuskim z polentą

 

  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 60 - 70 g żurawiny suszonej
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 200 g gorgonzoli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 mała cebula czerwona
  • sól, pieprz, curry, oliwa jajko

 

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście francuskim z polentą
Rozpoczynamy od przygotowania polędwicy, długim cienkim nożem nacinamy ją wzdłuż. W powstałą szczelinę na całej długości wkładamy owoce żurawiny. Z wierzchu nacieramy polędwicę solą, pieprzem, curry i polewamy oliwą. Odstawiamy. Następnie przygotowujemy polentę. W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy sól i energicznie mieszając wsypujemy powoli kaszkę, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu 40 minut cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Wyłączamy gaz i dodajemy masło, mieszamy by dobrze się rozprowadziło. Wykładamy polentę na deskę i formujemy na kwadrat grubości 2 - 3 cm. Czekamy aż ostygnie. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia. Rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy na nie równomiernie pokruszoną gorgonzolę. Na gorgonzoli układamy polędwicę i zwijamy ciasto, końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem a boki sklejamy. Kładziemy na blasze łączeniem się ciasta. Nakłuwamy ciasto i smarujemy je jajkiem. Wierzch możemy przyozdobić jeśli zostanie trochę ciasta francuskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy roladę i odstawiamy na chwilę. w tym czasie wystudzoną polentę kroimy na romby i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu polędwicy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ocet. Gotujemy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Roladę z polędwicy kroimy na plastry. Układamy je na talerzu, obok nich podsmażoną polentę a po środku polewamy sosem z octu balsamicznego.
Polędwica w cieście francuskim z polentą
Z wierzchu nacieramy polędwicę solą, pieprzem, curry i polewamy oliwą.
Polędwica w cieście francuskim z polentą
Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta.
Polędwica w cieście francuskim z polentą
Wykładamy polentę na deskę i formujemy na kwadrat grubości 2 - 3 cm.
Polędwica w cieście francuskim z polentą
Wierzch możemy przyozdobić jeśli zostanie trochę ciasta francuskiego