Sposób przygotowania:
Polędwica w cieście francuskim z polentą
Rozpoczynamy od przygotowania polędwicy, długim cienkim nożem nacinamy ją wzdłuż. W powstałą szczelinę na całej długości wkładamy owoce żurawiny. Z wierzchu nacieramy polędwicę solą, pieprzem, curry i polewamy oliwą. Odstawiamy. Następnie przygotowujemy polentę. W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy sól i energicznie mieszając wsypujemy powoli kaszkę, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu 40 minut cały czas mieszając, aż masa zrobi się bardzo gęsta. Wyłączamy gaz i dodajemy masło, mieszamy by dobrze się rozprowadziło. Wykładamy polentę na deskę i formujemy na kwadrat grubości 2 - 3 cm. Czekamy aż ostygnie. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia. Rozwijamy ciasto francuskie i nakładamy na nie równomiernie pokruszoną gorgonzolę. Na gorgonzoli układamy polędwicę i zwijamy ciasto, końcówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem a boki sklejamy. Kładziemy na blasze łączeniem się ciasta. Nakłuwamy ciasto i smarujemy je jajkiem. Wierzch możemy przyozdobić jeśli zostanie trochę ciasta francuskiego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 min. Po upieczeniu wyjmujemy roladę i odstawiamy na chwilę. w tym czasie wystudzoną polentę kroimy na romby i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu polędwicy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ocet. Gotujemy aż sos odparuje i zacznie gęstnieć. Roladę z polędwicy kroimy na plastry. Układamy je na talerzu, obok nich podsmażoną polentę a po środku polewamy sosem z octu balsamicznego.