haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne mięso z polędwiczek drobiowych zamarynowane w słodko-ostrej marynacie, podane z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i fasolką szparagową! Czy już Ci ślinka leci? Mam nadzieje, że tak!

Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej

 

  • 12 młodych ziemniaczków
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża marchew
  • ok 300 g polędwiczek drobiowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, sproszkowana słodka i wędzona papryka
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej
1. Najpierw marynata: musztardę i miód wymieszałam z oliwą, solą, pieprzem i papryką.

2. Do marynaty wrzuciłam całe polędwiczki i odstawiłam do lodówki na dłuższa chwilę (pół godziny lub całą noc)

3. Obrałam i poprzecinałam na pół fasolkę i pokroiłam marchewkę, ugotowałam. Dodałam kawałek masła.

4. Ziemniaczki umyłam i ugotowałam w skórkach w osolonej wodzie. Kiedy były miękkie, odcedziłam i wrzuciła do nich kawałek masła, zamieszałam delikatnie garnkiem, że masło pokryło całe ziemniaczki.

5. Polędwiczki zawinęłam w folię i piekłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około pół godziny. Podałam z ziemniaczkami i warzywami.
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej
Do przygotowania marynaty użyłam musztardy, miodu, oleju i octu.
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej
Mięso marynowałam przez minimum pół godziny.
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej
Fasolek i marchewkę ugotowałam w osolonej wodzie.
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej
Młode ziemniaczki ugotowałam i podałam z masłem.
Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej
Polędwiczki upiekłam w piekarniku.