Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz nowego przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Moja rodzina zawsze się nim zachwyca.

Polędwiczki w sosie grzybowym

Składniki:

Polędwiczki w sosie grzybowym

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Sól
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 szk. bulionu
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie grzybowym

I

Polędwiczki w sosie grzybowym
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy, rozbijamy, marynujemy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Grzyby zalewam gorącą wodą, moczę.
2. Mięso kroję plastry, delikatnie rozbijam.
3. Do miski wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, wsypuję czosnek, papryki słodką i ostrą, sól, tymianek, mieszam dokładnie, łączę z mięsem.
4. Mięso odstawiam na godzinę, po tym czasie każdy kawałek mięsa panieruję w mące, smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.

II

Polędwiczki w sosie grzybowym
Przygotowanie sosu grzybowego.

5. Na drugą większą patelnię wlewam bulion rosołowy dodaję grzyby razem z wodą z moczenia i gotuję.
6. Do grzybów przekładam usmażone mięso, dalej gotuję około 30 minut.

III

7. Danie gotowe.
8. Smacznego.