Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad, to trafiłeś idealnie. Pyszny obiad, na który nie wydasz zbyt wiele. Kotlety z mięsa mielonego, które są niezwykle smaczne i będą uwielbiane prze całą rodzinę.

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie

 

Sposób przygotowania:

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie

I

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Przygotowanie masy mięsnej do zrobienia kotletów mielonych.

1. Mięso przekładam, wbijam jajko, wsypuję majeranek, przyprawę gyros, sól, bułkę tartą, majeranek, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.

II

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Przygotowanie grzybów pieczarek oraz warzyw na farsz do kotletów.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Cukinie obieram, kroję w drobną kostkę, ogórki kroję w drobno kostkę. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobną kostkę. Warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut.

III

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Faszerowanie kotletów mielonych farszem warzywno grzybowym.

4. Z mięsa robię kotlety podłużne a w środku umieszczam farsz warzywno grzybowy.

IV

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
panierowanie kotletów i smażenie na rozgrzanym oleju.

5. Kotlety obtaczam w mące pszennej, smażę na rozgrzanym oleju.

V

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Przygotowanie sosu grzybowego z suszonych grzybów.

6. Na drugą większą patelnię, wlewam dwie szklanki wody, dodaję suszone grzyby, gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, serek śmietankowy, wsypuję chili oraz sól. Chwilkę jeszcze gotuję

VI

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie
Łączenie sosu z kotletami.

7. Sos łączę z kotletami.

VII

Mielone z warzywami w aromatycznym sosie

8. Danie gotowe. Podaję z ziemniakami i pozostałym farszem warzywno grzybowy,
9. Smacznego.