Sposób przygotowania:
Mielone z warzywami w aromatycznym sosieI
1. Mięso przekładam, wbijam jajko, wsypuję majeranek, przyprawę gyros, sól, bułkę tartą, majeranek, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
II
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Cukinie obieram, kroję w drobną kostkę, ogórki kroję w drobno kostkę. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobną kostkę. Warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut.
III
4. Z mięsa robię kotlety podłużne a w środku umieszczam farsz warzywno grzybowy.
IV
5. Kotlety obtaczam w mące pszennej, smażę na rozgrzanym oleju.
V
6. Na drugą większą patelnię, wlewam dwie szklanki wody, dodaję suszone grzyby, gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, serek śmietankowy, wsypuję chili oraz sól. Chwilkę jeszcze gotuję
VI
7. Sos łączę z kotletami.
VII
8. Danie gotowe. Podaję z ziemniakami i pozostałym farszem warzywno grzybowy,
9. Smacznego.