Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1031]

Polędwiczki w sosie z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś na obiad polecam, bardzo proste w przygotowaniu a zarazem smaczne, soczyste mięso z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów kurek. Danie rozpływa się w ustach, idealnie do tego pasują kopytka lub kluski śląskie.

Polędwiczki w sosie z kurkami

Składniki:

Polędwiczki w sosie z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie z kurkami

I

Polędwiczki w sosie z kurkami
Przygotowanie mięsa, myjemy, usuwamy błonki, kroimy, rozbijamy, doprawiamy i smazymy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i lekko dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości.

II

Polędwiczki w sosie z kurkami
Przygotowanie sosu z grzbów kurek, grzyby oczyszczamy, myjemy i smażymy z cebulką.

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy razem z masłem. Do cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy 20 minut, po tym czasie zagęszczamy sos śmietaną rozrobioną z mąką pszenną. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.

III

3. Na koniec grzyby łączymy z mięsem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.