aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Polędwiczki w żurawinie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna, krucha polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym, polecam wszystkim taką polędwiczkę. Pyszna.

Polędwiczki w żurawinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki w żurawinie

 

  • 300 g polędwiczki wieprzowej,
  • 200 g żurawiny do mięs,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w żurawinie
Polędwiczkę umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć mięso z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażać i zalać wodą. Gdy wodą odparuje, dodać żurawinę i podlać winem. Dusić, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Polędwiczka będzie idealnie krucha. Polecam ten przepis.
Polędwiczki w żurawinie
przyprawiamy pieprzem i solą polędwiczkę
Polędwiczki w żurawinie
dodajemy pokrojoną cebulkę i podsmażamy.
Polędwiczki w żurawinie
dodajemy żurawinę do mięs i podlewamy winem
Polędwiczki w żurawinie
podgrzewamy, aż do odparowania wina na małym ogniu