Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Polędwiczki wieprzowe w glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W ten sposób przygotowane polędwiczki - glazura na zewnątrz - soczyste w środku. Możemy podawać z kluskami, makaronem, ryżem, czy z ziemniakami jak w moim przypadku.

Polędwiczki wieprzowe w glazurze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w glazurze

 

 

  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 3/4 łyżeczki sosu tabasco
  • przyprawy: sól

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w glazurze
► Polędwiczkę umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć błony i tłuszcz. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości, następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał szeroki płat mięsa. Mięso natrzeć solą, pieprzem i zielem angielskim z obu stron. ► SOS : do miseczki wlać sok jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z miodem, sosem Tabasco, sosem sojowym, sosem Worcester i przecierem pomidorowym ( ja dałem ostry z papryką ). Doprawić solą - dodawać stopniowo, próbując sos w smaku. ► Polędwiczkę obsmażyć na oliwie po 2 minuty z każdej strony, ładnie przyrumienione mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać przygotowanym sosem i piec w nagrzanym piekarniku pod grillem 20 minut w temperaturze 180C.
Polędwiczki wieprzowe w glazurze
Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - i piec w piekarniku.
Polędwiczki wieprzowe w glazurze
Polędwiczkę wieprzową obsmażyć z każdej strony i polać przygotowanym sosem.
Polędwiczki wieprzowe w glazurze
Mięso naciąć wzdłuż - lekko rozpłaszczyć dłonią - tak żeby powstał szeroki płat mięsa - natrzeć przyprawami z obu stron.
Polędwiczki wieprzowe w glazurze
Polędwiczkę umyć pod bieżącą zimną wodą - osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć błony i tłuszcz.

Tagi:

przyprawy sosy