Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w miodzie
czosnek obrać, pokroić w słupki i naszpikować nim polędwiczki. Mięso natrzeć posiekanym tymiankiem i szałwią, oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 4 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć polędwiczki i ze wszystkich stron smażyć na umiarkowanym ogniu, aż mięso się zrumieni. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i pokrojona w plasterki marchew. Mieszając, smażyć, aż warzywa się zrumienią i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Mięso wyjąć, na patelnię wlać 200 ml wody. Gotować na wolnym ogniu aż część płynu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200stC. Miód wymieszać z octem i posmarować polędwiczki ze wszystkich stron. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut.
Mięso oprószyć pieprzem, pokroić na plastry i ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przecedzić i podać w sosjerce.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć polędwiczki i ze wszystkich stron smażyć na umiarkowanym ogniu, aż mięso się zrumieni. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i pokrojona w plasterki marchew. Mieszając, smażyć, aż warzywa się zrumienią i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Mięso wyjąć, na patelnię wlać 200 ml wody. Gotować na wolnym ogniu aż część płynu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200stC. Miód wymieszać z octem i posmarować polędwiczki ze wszystkich stron. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut.
Mięso oprószyć pieprzem, pokroić na plastry i ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przecedzić i podać w sosjerce.