Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe z grzybami
Grzyby płuczemy, zalewamy chłodną wodą i moczymy około 30 minut. Po upływie tego czasu gotujemy 20 minut na średnim ogniu (pod koniec gotowania lekko solimy). Polędwiczki kroimy na paski około 1-1,5 cm i każdy kawałek lekko "rozbijamy" ręką, smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy polędwiczki będą już podsmażone, dodajemy podgotowane grzyby oraz kilka łyżek wody i dusimy 10 minut na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu, zlewamy olej i dodajemy do polędwiczek śmietanę oraz ewentualnie odrobinę wody. Dusimy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą jęczmienną i ulubioną surówką.
edytaha