Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Polędwiczki kroimy w plastry około 1-1,5 cm. Pokrojone mięso delikatnie rozbijamy. Dodajemy do niego przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie skrapiamy olejem i odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Kurki oczyszczamy i przepłukujemy. Odsączamy z wody. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy kurki i razem smażymy około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Kurki powinny zmięknąć. Między czasie przyprawione polędwiczki obsmażamy na oleju z dwóch stron. Przysmażone podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą lub bulionem (wszystko zależy ile chcemy uzyskać sosu). Pod koniec dodajemy śmietanę oraz całość oprószamy mąką. Do gotowego sosu dodajemy przysmażone kurki i ogrzewamy całość około 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe.