szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

polędwiczki z ananasem i kolorową papryk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polędwiczki wieprzowe z kolorową papryką i ananasem w ananasie podane

polędwiczki z ananasem i kolorową papryk

Składniki:

polędwiczki z ananasem i kolorową papryk

 

  • 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 ananas
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • cukier
  • olej
  • 2 łyżki siekanej kolendry

Sposób przygotowania:

polędwiczki z ananasem i kolorową papryk
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać go z 2 łyżkami oleju, sosem sojowym i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z utworzoną marynatą. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżę oleju, dodać mięso i cebulę. Smażyć razem na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnei dodać pokrojone papryki, podlać delikatnie wodą, przykryć i dusić razem około 10 minut. Ananasa umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ, który należy pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko doprawić ketchupem i octem oraz solą i pieprzem. Podgrzać. Danie podawać w wydrązsonym ananasie, najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko. Ewentualnie można też użyć kuskusu.

Tagi:

sosy papryka