Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polędwiczki z kurczaka z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone polędwiczki z kurczaka marynowane w imbirze, czosnku i soku z cytryny.

Polędwiczki z kurczaka z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka z imbirem

 

  • 8-10 polędwiczek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 mała cebula

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z kurczaka z imbirem
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego wyciśnięty czosnek, przyprawy, trochę soli, sok z cytryny i olej. Dokładnie wymieszać. Marynatą zalać polędwiczki i dobrze wymieszać (tak, żeby marynata pokryła mięso w całości). Mięso w marynacie odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane polędwiczki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Cebulę rozsypać na mięsie, lekko docisnąć. Piec w 220 stopniach przez ok. 25-30 minut (aż się lekko zrumienią).
Polędwiczki z kurczaka z imbirem
Obrany i starty imbir w miseczce z dodatkiem czosnku oleju soku z cytryny i przypraw.
Polędwiczki z kurczaka z imbirem
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Polędwiczki z kurczaka z imbirem
Polędwiczki z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Polędwiczki z kurczaka z imbirem
Zamarynowane mięso ułożone w naczyniu do zapiekania.