gosia19761

gosia19761

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Polędwiczki z maślakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

sezon na grzyby w pełni polecam zatem polędwiczki z maślakami ,spróbujcie sami...

Polędwiczki z maślakami

Składniki:

Polędwiczki z maślakami

 

 

  • 0,5 kg maślaków,
  • 0,3 kg polędwicy wieprzowej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • 2 cebule,
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietany,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z maślakami
Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, opłukać pod bieżącą wodą.

Większe grzyby przekroić na pół.

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć.

Następnie dodać grzyby i dusić do miękkości.

Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.

Polędwiczki pokroić na porcje i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Smażyć krótko na rozgrzanej oliwie, po obu stronach.

Maślaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu ułożyć mięso i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.