ewatu

ewatu

Kucharz
[Przepisów: 15]

Polędwiczki zapiekane w serze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, elegancki obiad, hit w mojej rodzinie.

Polędwiczki zapiekane w serze

Składniki:

Polędwiczki zapiekane w serze

 

  • 4-5 polędwiczek wieprzowych (mogą być 3-4 pojedyncze piersi od kurczaka),
  • 20 – 30 dag sera lazur,
  • 1 śmietana 18% kwaśna,
  • 2 puszki pomidorów (po 400 gr.), pomidory będące w całości pokroić na 2-3 kawałki,
  • 1 duży brokuł (500 gr.),
  • Marynata pikantna „Kamis”,
  • Sól, pieprz do smaku (niezbyt dużo soli, bo ser jest słonawy).

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki zapiekane w serze
1.Polędwiczki pokroić w grubsze plastry, zamarynować dzień wcześniej w marynacie. Przechowywać w lodówce. 2.Następnego dnia ugotować z blanszować brokuł. 3.Obsmażyć na średnim ogniu połowę mięsa z obu stron (po ok. 2 min. z każdej strony). 4.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: mięso, połowa brokuła, 1 puszka pomidorów; ponownie mięso, reszta brokuła, 1 puszka pomidorów. 5.Każdą warstwę posypujemy pieprzem i niewielką ilością soli. 6.Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną. Zalać potrawę, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok. 25 – 30 min. Podawać z ryżem.Można zrezygnować z pkt.1, tj. marynowania mięsa, ale trzeba je wtedy przyprawić. Też będzie smaczne!