marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Polenta z pesto i mozarellą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wsypać mąkę kukurydzianą do lekko wrzącej wody,mieszając co jakiś czas,dodać resztę składników.Wyłożyć masę na blachę.Pokroić ,grillować 3 m

Polenta z pesto i mozarellą.

Składniki:

Polenta z pesto i mozarellą.

 

  • 1 l.wody,
  • 250 g.kaszki kukurydzianej,
  • 75 dag.tartego parmezanu,
  • 150 g. mozarelli w kulkach,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżeczki świeżej bazylii,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • dwie i pół łyżki pesto,
  • pieprz,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Polenta z pesto i mozarellą.
Zagotować w garnku osoloną wodę,wsypać powoli mąkę kukurydzianą,mieszając co kilka minut,aby się nie porobiły kluchy. Zmniejszyć nieco ogień i gotować 20-25 min.często mieszając.Pod koniec dodać parmezan,sól i pieprz.Lekko natłuścić blachę oliwą,wyłożyć ugotowaną polentę,wygładzić wierzch i odstawić na godzinę do wystygnięcia.Jak ostygnie,to pokroić ją na trójkąty lub kwadraty.Grillować z 2-3 min. z każdej strony i potem posmarować je pesto,ułożyć kawałek mozarelli,ćwiartkę pomidorka i ponownie grillować jeszcze z 2 min.